Primark6

A fashionable place to work: Primark’s new headquarters

  • 13 Nov 2015

  • Share

Primark’s new, international headquarters office space in Dublin has been re-developed and designed by MoreySmith, transforming the fashion brand’s working environment…

MoreySmith, one of Europe’s leading workplace design practices, has completed the redevelopment of the new, international headquarters for fashion retailer Primark, in Dublin, Ireland. 

Primark9The project represents a major architectural feat which has involved connecting two existing buildings – an early 20th century listed building and a more recently built space – via a new walkway, creating a central atrium over a previously redundant exterior courtyard. 

In a move that marks a major transition for the retail brand, MoreySmith has transformed the existing space into a modern and innovative working environment housing Primark’s 600+ strong workforce in the heart of Dublin’s shopping district. 

The office is named Arthur Ryan House after Primark’s founder. The project includes a communal area, a reception with a separate business lounge, a large café , a ranging room, creative studios, various social spaces, a photographic studio, workplace for 600+ employees, auditorium and an exercise studio with showers and changing facilities. 

The properties, which span 125,000ft2, comprise a 20th century listed building and a modern property constructed in 2002. A 13m long bridge now links the two together and overlooks a communal atrium which sits at the core of the new office space. 

Additional bridges create a sense of movement, with employees able to move freely between work areas. Natural daylight floods through from the glass roof above, bringing light directly into the four floors of office space below. 

The atrium design encourages informal meetings and creates a lively buzzing centre for Primark employees and their visitors to congregate and enjoy the sense of space, complete with a deli-style café catered by Gather & Gather. 

This layout is designed to influence greater mobility around the office and encourage social interaction in an egalitarian style. 

Open-plan layout

An open-plan layout, wide vistas, the use of glass and fully exposed floors also help promote face-to-face contact – something that MoreySmith believes plays a major role in the health, wellbeing and productivity of workers. 

Primark5Several new spaces have been created, including a Knowledge Centre, which houses a selection of retail-related reading materials, retro Primark signs and fashion displays and awards, providing a nod to the company’s prestigious history. 

To encourage health and wellness, a Wellbeing Zone has been created which includes a fully functional exercise suite to be used for yoga classes, complete with audio equipment and free-weights. 

Bike stores have also been upgraded to encourage staff to use healthier modes of transport. Other new spaces include a reception with a separate business lounge for international guests to meet and work – this provides private meeting rooms, a refreshment area (suitable for post-flight relaxation), international plug sockets and a flat-screen TV. 

A photographic studio has also been created, where the latest products can be photographed in-house and uploaded to the website. A design studio has been installed, providing an inspiring and practical space for Primark’s design team. 

Flexible workspace

The workplace has been designed with flexibility in mind, reflecting the varied and unique array of merchandise the brand is famed for. 

A range of spaces has been introduced including creative studios, photographic studios, phone booths, a variety of informal and formal spaces, which are fitted with felt-covered, wire framed walls enabling buying and merchandising teams to showcase their latest collections. 

MoreySmith has thoughtfully incorporated the brand’s history and Irish heritage with a modern, contemporary design. Careful consideration has gone into restoring and exposing as much of the original fabric of the listed structure as possible, removing unsympathetic partitioning and suspended ceilings to reveal original brickwork and cornicing. 

The building benefits from an attractive grittiness befitting of Dublin’s industrial heritage, which MoreySmith has drawn out through considered design features such as the brick wall in the atrium, reclaimed scaffold board floors and ceilings, copper detailing and industrial reclaimed factory lighting. 

The colour palette is in keeping with Primark’s brand values and ethos. Bespoke fabric walls representing fashion trends, bespoke door handles and graphics unique to Primark help to bring life and energy to this office environment. 

Linda Morey-Burrows, principal director of MoreySmith, said: “Primark is a dynamic, fast moving brand that is growing at an exceptional rate. We have loved working on this project, and hope that we have captured the pace and energy of Primark in this unique and inspirational space. 

I would certainly love to work there. The arrival experience at reception sets the tone for the rest of the building. It is immediately evident that the brand and organisation’s culture is vibrant, energetic and fun.” 

Paul Marchant at Primark, said: “We are delighted to have collaborated with MoreySmith to deliver our amazing International HQ in Dublin. The end result is transformational, not only through changing our ways of working but also in creating the opportunity for cross-functional interaction. Our offices are now a true representation of our brand – contemporary, energetic and fun. 

Project teams from both companies worked seamlessly to deliver Arthur Ryan House, named after our founder and chairman. We are very proud of the final result.”

Find out more in the November issue of ABC+D Magazine

Leave a Reply

More articles

Collage_Fotor_Fotor

Carpet Recycling UK gets gold for landfill diversion

The work of Carpet Recycling UK has been recognised with an Innovation Gold Award for Landfill Diversion in the National Flooring Innovations Awards 2018.

Posted in Articles, Awards, Building Industry Events, Building Industry News, Building Products & Structures, Building Regulations & Accreditations, Floors, Site Preperation, Sustainability & Energy Efficiency, Waste Management & Recycling

  • Share
Hush Acoustics

Luxury Warren Court's acoustic solution from Hush

Warren Court is a brand new development for which Hush Acoustics provided Marlowe Building Contractors with advice and materials for the apartments soundproofing.

Posted in Acoustics, Noise & Vibration Control, Articles, Building Industry News, Building Products & Structures, Building Regulations & Accreditations, Building Systems, Case Studies, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation, Walls

  • Share
Vortice

New clean air strategy refreshing say Vortice

Vortice Limited’s commitment to educating its customers on ventilation means they are thrilled to get behind DEFRA’s new clean air strategy consultation.

Posted in Air Conditioning, Articles, Building Industry News, Building Services, Health & Safety, Heating, Ventilation and Air Conditioning - HVAC, Posts, Publications, Research & Materials Testing

  • Share
Screen Shot 2018-09-20 at 16.28.44

G-Awards name REHAU as finalists in two categories

This week, REHAU has been celebrating the news that it has been named as a finalist for two categories in this year’s G-Awards.

Posted in Articles, Awards, Building Industry Events, Building Industry News, Building Products & Structures, Glass, Glass Projects, Glazing, news, Posts

  • Share