33085_33085_Station.jpg

Architectural skylights specified for heritage railway station

  • 1 Apr 2015

  • Share

Brett Martin’s Ritchlight architectural skylights were used in the refurbishment of Queen’s Park Station

Home to the Dartmouth Steam Railway, the Queen’s Park Station has recently been re-developed to include a new terminus building, restoration shed and platform canopy.

With its heritage steam railway line carrying around 200,000 passengers to Dartmouth each year, it was important that the station’s redesign reflected the heritage of Victorian railway stations.

To achieve this, the project’s architects and contractors worked with Brett Martin to design a natural lighting solution.

Ritchlight architectural skylights

As a result, Brett Martin’s architectural Ritchlight skylights were combined with grey powder-coated aluminium glazing profiles.

The slate roof of the station’s ticket hall was fitted with a single Ritchlight dual-pitched rooflight.

Toughened glass was used to glaze the canopy covering the station’s refurbished platforms

Manufactured with self-cleaning double-glazing, the skylight was supplied with several electrically operated opening vents to allow for the natural ventilation of the building.

The glass has also been designed with a blue tint to reduce the effects of direct sunlight.

Ritchlight Monos were installed above the main entrance and at the rear of the ticket hall.

The skylights were fitted in the vertical position, forming a triangle.

Opal laminated inner glazing was included within the glazing composition to obscure air conditioning units behind the glazing.

Over 30 metres of Ritchlight Mono glazing profiles were installed to introduce natural light into the train platform area whilst two Ritchlight Ultra gable ended skylights were installed in the flat roof canopy outside the station’s café.

Find out more about Brett Martin’s Ritchlight skylights

Brett Martin Plastic Sheets,
24 Roughfort Road,
Newtownabbey,
Co. Antrim,
BT36 4RB

Visit Brett Martin's website

Leave a Reply

More articles

Kalwall

Kalwall delivers for boxing club in DIY SOS Grenfell special

The BBC DIY SOS Grenfell special has featured Structura UK’s help in delivering a new Community Centre and a replacement Dale Youth Amateur Boxing Club.

Posted in Articles, Building Industry News, Building Products & Structures, Case Studies, Cladding, Facades, news, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation, Walls

  • Share
Screen Shot 2018-09-20 at 14.27.55

Fibo provides Powys project with ideal bathroom solution

When Powys County Council started receiving complaints about the tiles in the bathroom, it chose Fibo bathroom wall panels to replace the tiles.

Posted in Articles, Bathrooms & Toilets, Bathrooms, Bedrooms & Washrooms, Building Industry News, Building Products & Structures, Interior Design & Construction, Walls

  • Share
Armstrong Ceiling Solutions
Abet

Abet assist in Grenfell boxing club for DIY SOS Special

Abet Laminati have played a part in DIY SOS Grenfell project’s to build the replacement Dale Youth Boxing Club and new Community Centre.

Posted in Bathrooms, Bedrooms & Washrooms, Building Industry News, Case Studies, Interior Design & Construction, Interiors, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation

  • Share