Hudson Architects, Le Petit Fort, Jersey, UK, shortlisted for Manser medal / House  of the year awards, Summer 2016
Photographer Joakim Borén,

Glazing Vision lights Le Petit Fort in Jersey

  • 4 Apr 2017

  • Share

A house located on the shore of St Ouen’s Bay in West Jersey has had Glazing Vision’s Flushglaze fixed and circular rooflights installed.

The property has two modern interior wings, and these wings flank a central hinge, which houses the three-storey granite entrance block or ‘keep’ and the main staircase. Glazing Vision’s Flushglaze Circular rooflight is above the stairwell, maximising the amount of daylight falling into this pivotal central area and adding a modern feel to the historical overtones of the ‘keep’.

Whilst there was existing planning on this site, the large, glazed circular white house was the antithesis of what the client actually wanted.

Hudson Architects was chosen by the client to transform the dark, characterless farmhouse into a unique property where a mixture of both natural and highly engineered materials would add a contemporary note to the property’s historical context.

fixed-flushglaze-rooflight

Hudson Architects conceived the house itself in terms of a castle with only the central ‘keep’ and the first floor being visibly to passers-by. The local planning officer himself was keen to promote contemporary architecture on the island and proved a useful ally when some local opposition was voiced.

A fourth wall made of weathered Jersey granite, to the east was added to close the gap in the retained and restored perimeter wall, to complete the ‘fortification’ of the property. As a result, privacy and protection from the weather is achieved by the enclosure.

A combination of Cor-ten panels were used to build the house itself, in addition to polished micro-cement render and weathered Jersey granite. Full-height tilt and turn windows on the ground floor fulfill the architect’s vision of merging the courtyard and the hose into one space. Sliding doors on the first floor are used where the two wings meet and windows throughout provide for bright, airy living quarters.

circular-rooflight

Weathered Cor-Ten steel is combined on the cladding of the staircase with finely crafted oak timber treads and a cement lining, meeting the client’s brief for synergy between the exterior and interior.

During the day the stairwell and central space is bather in daylight due to it being capped with a large, circular Flushglaze rooflight from Glazing Vision. The rooflight has no visible internal framework, ensuring the amount of light entering the central space was maximised, and the lack of visible fixings enabled a completely flush external finish. Plus, the absence of bulky capping systems meant that the rooflight will not attract dirt or spoil the view.

The double glazing of the circular rooflight was BBA certified, proven to resist wind and rain, high thermal performance and structural intergrity and durability of paint finishes and sealents.

The property also has two rectangular, fixed Flushglaze rooflights from Glazing Vision installed above the master bedroom and above the master en-suite., maximising natural light.

Le Petit Fort featured on Grand Design’s RIBA House of the Year 2016 TV series, and received the RIBA South East Regional Award 2016.

Contact:

Glazing Vision Ltd,
Sawmills Road,
Diss,
IP22 4RG

Visit the Glazing Vision website

Leave a Reply

More articles

EverEdge

Give your lawn an edge with EverEdge

Steel edging from EverEdge assures freedom to create winding curves simply, bringing depth to any garden.

Posted in Articles, Building Industry News, Garden, Landscaping, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation

  • Share
REHAU

Retirement rooms revel in REHAU

REHAU’s grey laminated TOTAL70 windows and doors have been installed in an Essex retirement complex, ensuring both a practical and stylish finish.

Posted in Articles, Building Industry News, Building Products & Structures, Case Studies, Doors, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation, Windows

  • Share
GLASSOLUTIONS

Dundee waterfront benefits from Glassolutions innovation

GLASSOLUTIONS has secured a major contract to design and install curtain walling for the construction of the new V&A Museum of Design Dundee.

Posted in Articles, Building Industry News, Case Studies, Curtain Walling, Facades, Posts, Restoration & Refurbishment, Retrofit & Renovation, Walls

  • Share
Screen Shot 2018-02-21 at 12.51.36

Let’s dance – russell garden mews

The latest issues of ABC&D covers how Claire and Ian Hogarth recently made the risky decision to inject their personality into their own London family home.

Posted in Articles, Building Industry News, Building Products & Structures, Interior Design & Construction, Interiors, Paints, Paints, Coatings & Finishes, Posts, Retrofit & Renovation

  • Share