OldResevoirgraphicsmall

Planning permission granted for eco-home on disused reservoir site

  • 13 Jun 2016

  • Share

Glenn Moore Associates has been awarded planning permission to convert a disused reservoir site into a post-modern home.

The former reservoir is based in Straight Half Mile in Maresfield and will form the site of a sustainable family home, intended to “make an architectural statement while respecting the site’s industrial origins and setting.”

The design is heavily influenced by Art Deco and Bauhaus styles and will use glazing reflective of the Modernist architecture movement, whilst its technical design is based on Passivhaus standards.

The building’s roof will be constructed from standing seam profiled zinc and glass, acting as a geometric interpretation of the low rolling hills associated with the lower Sussex Weald. Meanwhile, the walls will combine a compressed mixture of pinewood and cement known as ‘Viroc’.

The window and door frames will be made of dark grey aluminium and the glazing will be triple-glazed, argon-filled low E units.

The interior will feature a combination of conventional plasterboard with natural timber, stone and ceramics, in addition to ‘ECT’ stretch ceilings and wall partitions.

The flooring will feature timber, stone and ceramics.

Sustainable systems

The home will incorporate a host of sustainable systems including a ground source heat pump, mechanical heat recover and ventilation system, wet underfloor heating, rainwater harvesting and high levels of insulation and LED lighting.

The aim is to create a low carbon home which is efficient in its use of energy and water resources, and incorporates sustainable construction techniques throughout its development.

The home’s lower floor will use the existing 60cm thick reinforced concrete walls in place, whilst the floor above will be constructed of 150mm x 47mm stud framed walls.

Re-using the structure

The site is made up of a reservoir, pump house, water tank, access stairs, ramps and an access road. Due to its former use, the council deemed the site brownfield land, and agreed that a new dwelling should be permitted as it would re-use a redundant structure and lead to an enhancement of the immediate setting.

The proposed building lies on the same footprint of the former reservoir buildings. The remainder of the site will become residential curtilage and will remain open and ‘green’.

The lower floor of the development will be set into the ground, using the depth of the reservoir structure and maintaining a low profile.  

A single storey shallow pitched roof structure will be created above the existing reservoir to facilitate the inclusion of accommodation, garaging and storage within a single unified structure to ensure the height of the new dwelling is not prominent in the landscape.

Leave a Reply

More articles

Contour
Bull Products

Reduce costs with Bull’s fire protection asset management service

Bull Products is improving its customer experience through its asset management service, which allows housebuilders and construction companies to make the most use of their fire protection equipment.

Posted in Articles, Building Industry News, Health & Safety, Posts, Security and Fire Protection

  • Share
REHAU

REHAU to feature at Plumbex

REHAU will be exhibiting at Plumbex 2018 this month, where it will present its new RAUTITAN offer to Irish customers at the Dublin show.

Posted in Articles, Building Industry Events, Building Industry News, Building Products & Structures, Exhibitions and Conferences, Heating Systems, Controls and Management, Heating, Ventilation and Air Conditioning - HVAC, Insulation, Pipes, Pipes & Fittings, Plumbing, Posts

  • Share
Vent-Axia